دهمین جشنواره بین المللی مد و لباس فجر
کاشان شهر ادب و هنر پارسی، موضوع و کانسپت طراحان در بخشهای مختلف
کاشان:
کاشان شهری تاریخی است که مرکز شهرستان کاشان است. شهر کاشان در شمال استان اصفهان و در کنار قمصر و نیاسر و کویر مرکزی ایران واقع شده است.
این شهر در مرکز ایران در 220 کیلومتری جنوب پایتخت و 200 کیلومتری مرکز استان واقع است. اقلیم این شهر که دارای دو بخش کوهستانی و کویریست آن را به یکی از سکونت گاههای مهم در ایران بدل ساخته است.
دورنمای تاریخی کاشان:
کاشان مهد تمدن و فرهنگ سنتی ایران است. این شهر دارای بیش از هفت هزار سال قدمت شهرنشینی و یکی از زیباترین شهرهای ایران است.
در مورد ریشه نام شهر کاشان، اختلاف نظر وجود دارد. گروهی کاشان را برگرفته از “کی آشیان” به معنای جایگاه حاکمان میدانند و گروهی دیگر لغت کاشان را به معنی خانههای تابستانی که با چوب و نی ساخته میشوند، دانستهاند.
در کاشان آثار تاریخی بسیاری یافت میشود، از آثار به دست آمده در تپه سیلک و آتشکده نیاسر و بقعه ابولولو گرفته تا مدرسه و مسجد آقا بزرگ که در دوره قاجاریه ساخته شده، نشان میدهد که این شهر در تمام دوران تاریخ ایران مورد توجه بوده است. حتی در دوره ایلخانیان، به سفارش خواجه نصیرالدین طوسی، به احترام وجود بابا افضل مرفی کاشانی، هلاکوخان از غارت در شهر صرف نظر کرد. در دوره تیموریان این شهر آباد شد و منجم و ریاضیدانی چون غیاث الدین جمشید کاشانی در ابتدای قرن نهم در این شهر به دنیا آمد.
معماری کاشان:
از دوران سلجوقی بناهایی با فن معماری عالی در کاشان وجود دارد. گنبد و بارگاه سلطان علی در مشهد اردهال و محراب گچبری مسجد محله ده، در قمصر نشانه ذوق و سلیقه و دقت معمار هنرمند در ساخت بنا بوده است.
خانههای تاریخی از زیباترین و ماندگارترین آثار و بناهای ماندگار کاشان هستند که توماس هربرت معاصر با دوره شاه عباس اول در وصف آنها گفته است: “خانههای شهر کاشان بزرگ، عالی و با نقش و نگارهای دلپذیر تزیین شدهاند.” از آن جملهاند: خانه بروجردیها، طباطباییها (بنا شده در سال 1280 قمری)، عامریها و تاج.
حمام فین کاشان:
حمام فین در باغ فین کاشان قرار دارد. این حمام قدیمی به خاطر قتل میرزا تقی خان امیرکبیر صدراعظم ناصرالدین شاه قاجار در 20 دی 1230 هجری خورشیدی شهرت خاصی پیدا کرده است. در قسمت جنوبی باغ فین دو حمام وجود دارد که به حمام کوچک و بزرگ معروفاند. حمام کوچک از آثار دوره صفویه و همراه با بنای اولیه باغ فین ساخته شده است. حمام بزرگ در دوران قاجاریه به دستور فتحعلی شاه ساخته شده است.
شهر زیرزمینی نوش آباد:
شهر زیرزمینی اوئی شهر زیرزمینی تاریخی واقع در زیر بافت کنونی شهر نوش آباد از بخش مرکزی شهرستان آران و بیدگل است که در مجموعه تاریخی آبانبار چالهسی نوش آباد قرار دارد. این مجموعه قدمتی 1500 ساله داشته و به دوره ساسانیان (صدر اسلام) تا دوره صفوی مربوط میگردد.
قالی بافی کاشان:
امروزه بافندگان کاشان را میباید وارث بافندگان پارچهها و منسوجات گلابتون و انواع مخمل یا اطلس دوزی و تافتههایی دانست که سالها با نام پارچههای هرمزی، نام ایران را در دورترین نقاط دنیا بر سر زبانها جاری میساختند. بدیهی است، حتی پیش از آنکه مارکوپولو در مسافرتش به ایران در قرن هفتم هجری توجهش بدین منسوجات جلب شود، بافندگان کاشانی به این حرفه اشتغال میورزیدهاند.
نقوش تزئینی قالی کاشان مثل آنچه که مرسوم قالیهای ایرانی است مشتمل بر مدالیونی بزرگ در مرکز و لچکهایی در اطراف بوده است و نقش مرکزی خود از چندین مدالیون متحدالمرکز تشکیل میشد. این نقش که به صورت نقشی ستارهای بود بوسیله لچکهایی در اطراف احاطه میشد و نقشهای اسلیمی و ختایی با تزئین زمینه و لچکها بدان حالتی پویا و زنده میبخشیدند.
پارچه بافی کاشان:
توماس هربرت در سفرنامه خود درباره کاشان نوشته است: امروز کاشان بزرگ و زیبا و قدیمی است. بازارها وسیع و مملو از اجناس و قماشهای ابریشمی، مخمل زری و قالی زربفت میباشند که در هیچ کجا بدین زیبایی و خوبی دیده نمیشود. مردم آنجا فعال و ملبس به لباسهای خوب و پاکیزه هستند. میتوان گفت ابریشمی که سالیانه به کاشان وارد میشود بیش از پارچه بافتهایست که وارد لندن میشود. هنر عالی آنها، رنگ آمیزی پارچههای ابریشمی و کتانی است و دیگر گل بوتههایی که از چرم میسازند. (نراقی، 133:1345)
سفالگری کاشان:
در هزاره چهارم ق.م با اختراع چرخ سفالگری و برپا ساختن کوره آجر و سفال سازی پیشرفت محسوس و طرحهای تازهتری در صنعت کوزهگری سیلک پدیدار میگردد و نقوش خورشید (به نشانه دفن مردهها به جناب طلوع آفتاب)، نقوش چهارخانه (به نشانه زمین زراعی) و نقوش منحنی مواج (به نشانه موج آب) در سفالینهها پدیدار گردید.
سهراب سپهری:
دوره کودکی سپهری شاعر و نقاش معروف، در کاشان گذشت. سهراب دوره شش ساله ابتدایی را در دبستان خیام این شهر گذرانید. سهراب سپهری چنین میانگاشت که دوران کودکی بسیار خوبی داشته است. او روزهایی سراسر شور و هیجان را در طبیعت باغ خانه میگذراند و لحظههایی تکرار ناشدنی را تجربه میکرد. سهراب، عاشق روزهای آفتابی بود. اسفند کاشان را نیز به عنوان سرآغاز رویش جوانهها و شکوفهها خیلی دوست داشت.
راههای ایده گرفتن از منابع الهام جهت ارائه اثر به جشنواره:
- مطالعه و تحقیق کنید
- جهت الهام گرفتن، مودبورد درست کنید
- دقیق ببینید و آنالیز کنید
- کلیشهای کار نکنید
- تناقض را وارد طرحهایتان کنید
- از زوایای جدید تصویر را ببینید
- پارچه سازی کنید
- روی فرمها و اجرای عالی متمرکز شوید
- ترندها و سبکهای رایج را بررسی کنید
- مهمتر از همه به شیوههای تجاری سازی طراحیهای خود فکر کنید
برای اطلاعات بیشتر به سایت زیر مراجعه کنید:
https://iranmode.farhang.gov.ir/
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.