استایل و سبک پوشش زنان از دیرباز دستخوش چه تغییراتی شده است؟
آیا زنان تصمیم گیرنده درمورد سبک پوشش خود بوده اند؟
با شروع قرن بیستم، در همان سالهای اولیه، مابین دهههای 1890-1910 شاهد پیشرفت و گستردگی شگفتانگیز تکنولوژی هستیم. سرعت بینظیر تغییرات سبک زندگی خصوصا در کشورهایی نظیر بریتانیا و آمریکا، آهنگ ورود به عرصه جدیدی از زندگی را مینوازد.
پیشرفت تکنولوژی و فراگیری استفاده گسترده از الکتریسیته باعث به وجود آمدن تغییرات رفتاری مانند: امنیت بالاتر در شبها، طولانی شدن زمانهای کار و فعالیت، به وجود آمدن کلابها و میهمانیهای شبانه، گسترش رفت وآمدها در طول شبانه روز، و همچنین رشد شهرنشینی، افزایش تولید انبوه در پی ایجاد ماشین آلات و موتورها و هواپیما (اختراع هواپیما به دست برادران رایت درسال 1903).
به نظر شما با وجود چنین تغییرات سریع و آنی، در سبک زندگی مردمان آن زمان چه المانهایی تغییر میکند و چه پیامدهایی دارد؟
از مواردی که قصد داریم در اینجا مطرح کنیم، یکی از پیامدهای تغییر در سبک زندگی با تکنولوژی است. با مرکز دیزاین ورجاوند همراه باشید.
با شروع تغییرات درپی صنعتی شدن، با جدیت میتوان گفت که سبک و استایل زندگی زنان و مردان وجههای جدیدی را به خود میبیند.
با تغییرات و رشد مسائل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در دل جامعه و خانواده و مذهب و… یکی از مسائلی که قابل بحث و تامل است، ورود زنان به عرصه کار و فعالیتهای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی بوده است. در این دوره زنان خواهان فعالیت و تاثیرگذاری بیشتر در جامعه و خانواده هستند. تبعا باعث شکل گیری جنبشهای اجتماعی زنان میشود.
درپی این اقدامات، نوع و سبک استایل و پوشش زنان دستخوش تغییراتی میشود و باعث شکلگیری نوع جدیدی از استایل shirt waist میشود.
نوعی پیراهن مردانه (مشابه پیراهن مردانه ساده) غالبا به رنگهای سفید و سبک، بدون تزئینات و اغراق در نهایت سادگی که اغلب با دامنهای بلند و آزاد به رنگهای مشکی و سورمه ای ست میشده است.
چرا زنان در دهه 1900-1910 این سبک پوشش را انتخاب کردهاند؟
برای پاسخ به این پرسش باید برگردیم به چند دهه قبل، یعنی دورههایی چون ویکتوریایی و ادواردین، در این دورهها زنان غالبا تحت سلطه و نظر و دیدگاه مردان بودهاند. به عنوان یک هویت مستقل شناخته نمیشدهاند و هویتی فردی و مستقل حتی در نحوه پوشش برای خود نداشتهاند. کاملا در سیطره نگاه و دیدگاه مردان بوده و طبق آن زندگی میکردهاند.
اما رفته رفته با تغییرات و تحولات به وجود آمده در سطح جوامع و فرهنگ و زندگی مردمان آن دوره، زنان درپی ایجاد هویتی فردی و مستقل برای خود هستند و ازجمله اقداماتی که در زمینه استایل و سبک پوشش خود انجام میدهند، ترند کردن این نوع استایل shirt waist است. استایلی ساده، کاربردی، دارای پوششی چندگانه (برای حضور در چندین مکان و زمان های طولانی قابل استفاده است)، شست و شو و نگه داری آسان و راحت و…
لباسی مناسب و راحت برای استفاده در محیط کار و زندگی. زنان در این دوره شاغل هستند و ورود پیدا کردهاند به فعالیتهای اقتصادی، علارغم فعالیتهای خود در خانواده، پس برای کاربردی تر و اثربخش تر بودن فعالیتهای خود نمیتوانند با همان سبک پوشش ویکتوریایی یا ادواردین که لباسهایی بلند و پرچین با پارچه هایی ضخیم و زیاد درعین داشتن تزئینات اغراق آمیز و سنگین بوده است، استفاده کنند. پس این سبک و نوع پوشش ترند میشود و به شکل گسترده ای از محبوبیت برخوردار میشود. به طوری که پا فراتر از یک ترند زودگذر میگذارد و تبدیل به آیتمی همیشگی و پراستفاده برای زنان میشود.
همچنین طراحان مد ولباس از این نوع نگاه زنان در طراحیهای خود بسیار بهره بردهاند.
این نوع نگرش و نگاه غالب زنان در جامعه که باعث شکل گیری چنین استایل ماندگاری میشود و تبدیل به نمادی برای پوشش زنان استقلال طلب شده است و قطعا از این دست اتفاقات و نگرشها در سطح جوامع به وفور دیده میشود، برای یک طراح و دیزاینر اهمیت بالایی دارد. یک طراح لباس و مد برای آنکه طراحیهای تاثیرگذارتر و ماندگارتری داشته باشد میبایست از این تفکرات و نگرشهای غالب جامعه آگاه باشد و بهترین بهره را از آنها داشته باشد.
به عبارتی جامعه و تفکرات آن و جامعه هدفی که میخواهد برای آنها طراحی کند را به خوبی آنالیز کند تا بتواند به بهترین نحو ممکن به خواسته آنها جامه عمل بپوشاند.
چطور میتوان به تفکرات و نگرشهای جوامع دسترسی پیدا کرد و آنها را درک کرد؟
پیشنهاد مرکز دیزاین ورجاوند به طراحان مد و لباس، برای دستیابی به دید و نگرشی همه جانبه و 360 درجه در کسب وکار و طراحیهای خود، شرکت در دوره جامع مدیریت مد و برندینگ 360 درجه است.
به امید رشد و پیشرفت فعالین و طراحان ارزشمند کشورمان ایران
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.